Połącz się z nami

Magazyn Opolski

KUCHNIA

Na majówkę!

Przed nami wyjątkowo długi weekend! W tym roku nie można narzekać, bo nawet jeśli nie mamy urlopu, to w ciągu tygodnia zyskujemy dwa dni wolne od pracy. A to oznacza, że więcej czasu spędzimy z rodziną i przyjaciółmi.

Jeśli nie mamy zaplanowanego wyjazdu, to powinniśmy odetchnąć z ulgą (ominą nas dzikie tłumy!), przygotować coś dobrego do jedzenia, zaprosić znajomych i udać się na piknik. Koszyk ze smakołykami możemy zabrać do własnego ogrodu, na działkę, do lasu, do parku w Mosznej, nad Jezioro Turawskie (tu polecam okolice zapomnianego Jeziora Małego), Jezioro Nyskie, Bolko, Górę Św. Anny, a nawet do Czech!

Bierzemy koszyk i ruszamy! A w koszyku kilka bardzo łatwych do przygotowania przekąsek. Możemy zabrać coś, co zostało nam z obiadu z poprzedniego dnia lub przygotować szybkie i sycące przekąski. Proponuję bagietki z jajkiem i łososiem, owoce, muffiny czekoladowe i naleśniki. Do tego woda, kawa w termosie i jesteśmy gotowi do spędzenia całego dnia na łonie natury. Pozostaje tylko trzymać kciuki za pogodę!

Bagietki z jajkiem i wędzonym łososiem

  • bagietka razowa
  • serek kremowy
  • sałata (lodowa, rzymska, maślana)
  • łosoś wędzony
  • jajko ugotowane na półtwardo
  • łyżeczka majonezu

Jajka myjemy, wkładamy do garnka z zimą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 4 minuty, licząc od chwili, w której zaczęła wrzeć woda.

Spód przekrojonej bagietki smarujemy kremowym serkiem twarogowym, na nim układamy umyte i osuszone liście sałaty. Następnie kroimy ostudzone jajko i układamy je na kanapce. Na jajko dajemy plastry wędzonego łososia. Przykrywamy drugą częścią bagietki, lekko posmarowaną majonezem. Jajko i łososia możemy zastąpić szynką, żółtym serem i papryką. Kanapki zawijamy w papier śniadaniowy i zabieramy do piknikowego koszyka.

 

Naleśniki z białym serem
ciasto na naleśniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła

Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.

masa serowa

  • 350 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 kropelki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę, którą następnie smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce, a przed piknikiem kroimy każdego naleśnika na pół i zawijamy w papier śniadaniowy.

 

Muffinki czekoladowe

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

Mieszamy suche składniki w jednej misce (tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej lekko ubijamy razem składniki mokre, czyli jajko, mleko i olej. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki. Mokre składniki dodajemy do suchych, dodajemy czekoladę i szczyptę soli, mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

W formie do muffinek układamy papilotki, do każdej nakładamy ciasto do ¾ jej wysokości foremek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Mam na imię Justyna, mieszkam w Opolu i jestem zwyczajną mamą dwójki dzieci – 10-letniej Hani i 6-letniego Franka. Gotuję codziennie, jak większość matek – najczęściej potrawy, które wszyscy lubimy, ale zdarzają się też takie dla nas, dorosłych i takie na specjalne życzenie dzieci. Gotuję szybko, lubię dania jednogarnkowe i mało skomplikowane w przygotowaniu, co wcale nie oznacza, że monotonne. Moje kuchenne motto, to "szukam nowych pomysłów na stare przepisy". Testuję nowe smaki i produkty, ale najbardziej cenię tradycyjne, zwłaszcza rodzinne przepisy.

Więcej w KUCHNIA

Do góry
Skip to content