KUCHNIA
Na majówkę!
Przed nami wyjątkowo długi weekend! W tym roku nie można narzekać, bo nawet jeśli nie mamy urlopu, to w ciągu tygodnia zyskujemy dwa dni wolne od pracy. A to oznacza, że więcej czasu spędzimy z rodziną i przyjaciółmi.
Jeśli nie mamy zaplanowanego wyjazdu, to powinniśmy odetchnąć z ulgą (ominą nas dzikie tłumy!), przygotować coś dobrego do jedzenia, zaprosić znajomych i udać się na piknik. Koszyk ze smakołykami możemy zabrać do własnego ogrodu, na działkę, do lasu, do parku w Mosznej, nad Jezioro Turawskie (tu polecam okolice zapomnianego Jeziora Małego), Jezioro Nyskie, Bolko, Górę Św. Anny, a nawet do Czech!
Bierzemy koszyk i ruszamy! A w koszyku kilka bardzo łatwych do przygotowania przekąsek. Możemy zabrać coś, co zostało nam z obiadu z poprzedniego dnia lub przygotować szybkie i sycące przekąski. Proponuję bagietki z jajkiem i łososiem, owoce, muffiny czekoladowe i naleśniki. Do tego woda, kawa w termosie i jesteśmy gotowi do spędzenia całego dnia na łonie natury. Pozostaje tylko trzymać kciuki za pogodę!
Bagietki z jajkiem i wędzonym łososiem
- bagietka razowa
- serek kremowy
- sałata (lodowa, rzymska, maślana)
- łosoś wędzony
- jajko ugotowane na półtwardo
- łyżeczka majonezu
Jajka myjemy, wkładamy do garnka z zimą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 4 minuty, licząc od chwili, w której zaczęła wrzeć woda.
Spód przekrojonej bagietki smarujemy kremowym serkiem twarogowym, na nim układamy umyte i osuszone liście sałaty. Następnie kroimy ostudzone jajko i układamy je na kanapce. Na jajko dajemy plastry wędzonego łososia. Przykrywamy drugą częścią bagietki, lekko posmarowaną majonezem. Jajko i łososia możemy zastąpić szynką, żółtym serem i papryką. Kanapki zawijamy w papier śniadaniowy i zabieramy do piknikowego koszyka.
Naleśniki z białym serem
ciasto na naleśniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.
masa serowa
- 350 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 kropelki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę, którą następnie smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce, a przed piknikiem kroimy każdego naleśnika na pół i zawijamy w papier śniadaniowy.
Muffinki czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
Mieszamy suche składniki w jednej misce (tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej lekko ubijamy razem składniki mokre, czyli jajko, mleko i olej. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki. Mokre składniki dodajemy do suchych, dodajemy czekoladę i szczyptę soli, mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
W formie do muffinek układamy papilotki, do każdej nakładamy ciasto do ¾ jej wysokości foremek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy na kratce.