Połącz się z nami

Pasibus w Opolu- Dlaczego warto tam zawitać?

PASIBUS
Pestacardo i Oszczypek. Kulki serowe i frytki. fot.Tomasz Silpion Gregorczyk

KUCHNIA

Pasibus w Opolu- Dlaczego warto tam zawitać?

Żyjemy w czasach podziałów na tych co lubią mięso i na tych co nie jedzą bo bronią zwierząt i ekologii. W większości hamburgerowni znajdziemy specjalny burger dla Vegan (Zdrowa Krowa czy Hamburg czy Fabuła). Tymczasem Pasibus nie kryje się z tym,że jest w 100% mięsny. Ostatnio jednak otworzyli się również na burgera dla vegetarian.

Historia hamburgera zaczęła się w Stanach Zjednoczonych. Pierwsza wzmianka o burgerach pojawiła się w Chicago Tribune 5 czerwca 1896 roku. Określano ją mianem kanapki z hamburgerem, wymyślonej na poczekaniu. Nazwa ta to też Hamburg Steak czyli pieczeń po habsbursku przygotowana z siekanej wołowiny. Hamburger hamburgerowi nierówny. Każdy zna burgery z McDonalda czy KFC lub innej sieci fastfoodów. Wspomniany tu Pasibus to wyższy Level swojskiego Fast Food, która ma szansę stać się lokalnym McDonaldem.

Tymczasem w Opolu pierwszym lokalem typu fastfood było Conieco. To sieć niemieckich fastfoodów. Niestety nie przyjęła się za bardzo w Opolu. Dziś w miejscu Conieco na Pl. Wolności znajduje się Manekin. Pamiętam też,że od zawsze istniał Karmelek. Było bardzo wiele budek z jedzeniem, choćby na Cytrusku.

Ja wspominam Amerykańskie Burgery. Była to buda z jedzeniem przy ul.Targowej. Burgery tam były wprost doskonałe – Wspomina Romuald Kulik. Historyk i znawca Opola.

Bez wątpienia kultura jedzenia stała się częścią świata konsumpcji. W tej chwili w Opolu istnieje bardzo wiele miejsc gdzie można zjeść hamburgery. Zwrócę uwagę jednak na Pasibusa.

Jest to lokal, którego historia zaczęła się również od budki z fastfoodem czyli słynnym Food Truck . Ta buda istnieje do dziś i mówi się na niego w drużynie Pasibrzuchów pieszczotliwie „Dziadzio”.

To historyczne wydarzenie miało miejsce 21 sierpnia 2013 roku. Wtedy rozpoczynała się dopiero moda na street foody i uliczne posiłki. 21 września 2014 roku Pasibus był już Food Truckiem i mógł poruszać się po Polsce z Wrocławia. Właśnie w stolicy Dolnego Śląska narodził się Pasibus.

10 lutego powstał pierwszy lokal stacjonarny „Przystanek Pasibus”. Potem była zajednia, przyczepa i sprawdzanie logistycznych możliwości. Niedawno „Pasibus” otworzył się w Silesii w Katowicach a w Opolu jest w Solarisie. Dziś sieć się rozrasta, staje się lepszą wersją MacDonada. Zjedzenie w Pasibusie jest cool. Maciej Je bardzo dużo swoich filmów poświęcił właśnie tej marce  bo Pasibus jest już marką. Co różni od innych hamburgerowni? Bez wątpienia fakt, że nie zjecie wegańskiego burgera. Każdy z tych burgerów jest sycący. Mają pyszne zestawy, frytki. Ostatnio miałam okazję pić ich piwo. Slynną lemoniadę także. Możemy sobie wybrać stopień wysmażenia.

Jedzenie w burgerów z Pasibusa to bez wątpienia uczta. Warto spróbować. Warto się wybrać w czasach kiedy jedzenia mięsa jest kontrowersyjne na równi z byciem weganinem. Bez wątpienia uczta w Pasibusie jest dla każdego kto lubi dobrze i zdrowo zjeść.

PASIBUS OPOLE
https://www.facebook.com/PasibusOpole/
https://pasibus.pl/
Solaris Center
Plac Kopernika 16
Opole

Zapraszam na instagram:
@aniaitomek
@annaczyrskaoffical

Kontynuuj czytanie
Może Ci się spodobać...

Urodziłam się 12.01.1985 roku w Kędzierzynie-Koźlu. Jestem absolwentką nauk o rodzinie o specjalizacji poradnictwo rodzinne. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Opolskim. Z zawodu jestem koordynatorem pieczy zastępczej i asystentem rodziny. Ukończyłam też kurs pedagogiczny. Jestem również opiekunem osób niepełnosprawnych, starszych i terapeutą dzieci. Relacje między dwojgiem ludzi to moja pasja. Jestem szczęśliwą kobietą. Mam zdrowe spojrzenie na świat. Także jako autorka (anty)poradnika dla singli pt "Śmierć miłości czyli (anty)poradnik o tym dlaczego boimy się kochać". Obecnie pracuję nad kolejnymi częściami poradnika, Kolejną powieścią i zbiorem opowiadań. Moje hobby to: gotowanie, podróże, relacje, pisarstwo.Troska o rodzinę, dom i bliskich. Kocham i jestem kochana, pomagam innym to docenić i zobaczyć. Zapraszam na mój patronite: https://patronite.pl/annlove. Prowadzę też portal: http://annlove.pl/. Pracuję nad kolejną powieścią pt. "Ukryty Sen". https://lubimyczytac.pl/autor/67299/anna-czyrska

Więcej w KUCHNIA

Do góry