Połącz się z nami

Ludzie z pasją: Szypuła-Lody Mistrzowskie- Naturalnie dobre od 1974 roku

Tomasz Szypuła jest człowiekiem pełnym pasji https://www.facebook.com/szypulalodymistrzowskie/

BIZNES

Ludzie z pasją: Szypuła-Lody Mistrzowskie- Naturalnie dobre od 1974 roku

Lody rzemieślnicze to nasza pasja od prawie 50 lat- Mówi Tomasz Szypuła właściciel słynnej Lodziarni z Baborowa. Wszystko zaczęło się w czasach kiedy lody rzemieślnicze były dobrem bardzo rzadko spotykanym w Polsce 1974. Od zawsze była dla nas
ważna jakość produktów z których produkujemy nasze lody, lokalność surowców , które w naszym regionie występują bardzo licznie. Tworzymy lody z pasją cały czas zdobywając wiedzę od najlepszych na świecie. W roku 2017 zdobyliśmy MISTRZOSTWO POLSKI W LODACH RZEMIEŚLNICZYCH. Był i jest to ogromny sukces. Nigdy wcześniej przed nami nikt nie wygrał wszystkich pięciu kategorii. Dało to nam możliwość uczestniczenia w największym wydarzeniu lodziarskim na świecie – Coppa dell mondo – Mistrzostwa Świata w lodziarstwie rzemieślniczym , które odbywają się co 2 lata w Rimini. Dało to nam znowu ogromne doświadczenie i satysfakcje. Jesteśmy Członkiem organizacji – DOBRA KULINARNE – która zrzesza rzemieślników wyróżniających się jakością, pasją , lokalnością.

Najlepsze lody borówkowe i nie tylko 🙂

1.Wasza historia jest bardzo motywująca i pokazująca czym jest biznes rodzinny. Jak to się wszystko zaczęło? To był 1974 rok?

To wtedy mój Tato Stanisław Szypuła otworzył małą produkcję lodów z okienka w miasteczku Baborów. Okienko mieściło się w obecnym budynku biblioteki miejskiej. Po 7 latach powstała rodzinna produkcja lodów też w Baborowie na ul. Moniuszki 5 i tak jest do dzisiaj. Ja jestem związany z lodami od urodzenia. Niektórzy mówią że mam je we krwi. Coś w tym jest. Lody to moja życiowa pasja, którą rozwijam każdego dnia. Kocham jeść lody, uwielbiam dopieszczanie swoich receptur i tworzenie nowych. To zaprowadziło mnie do wygrania mistrzostw Polski w Lodach rzemieślniczych oraz do mistrzostw świata Copa dell mondo we Włoszech. Teraz powoli w świat lodów wchodzi mój starszy Syn Karol który ma już 3 poważne konkursy lodowe za sobą mimo młodego wieku 8 lat. Zależy mi na tym aby wszystko co zaczęło się prawie pół wieku temu
zostało w naszej rodzinie bo to daje siłę do tego co tworzę. Nie zależy mi na wielu lodziarniach ale dla mnie liczy się jakość moich lodów i nie ma żadnych kompromisów. Jakość ponad wszystko.Dlatego idę w najlepszą jakość a nie ilość. Dlatego zapraszam do kolebki mojego lodziarstwa do
Baborowa gdzie to wszystko trwa i powstają lody prosto z mojego „serca”.

2. Czym się różnią lody rzemieślnicze od tych innych np. ze sklepu?

Jakie są najlepsze lody? Najlepsze lody są takie, które nam smakują. Każdy rzemieślnik ma swoją filozofię produkcji lodów. Moja to prostota, najlepsze surowce możliwie jak najwięcej lokalne, perfekcyjny proces i wiedza. Mniej znaczy więcej – proste składniki, odpowiedni bilans lodów (zawartości cukrów,tłuszczy, białek, słodkości, punktu zamarzania itd.) odpowiedni proces dają najlepsze rezultaty. Czyli moje lody rzemieślnicze to prostota i zawartość powietrza około 25 do 30% bez zawartości sztucznych aromatów, emulgatorów, syntetycznych zagęstników , utwardzanych tłuszczów roślinnych, podczas gdy przemysł to całkiem inny skład – proszę sprawdzić na opakowaniach oraz sprzedaż na litry , a nie kg dlatego ze lody z linii przemysłowch zawierająminimum 70% powietrza, które dochodzi do ponad 100%. Często jest tak, że kupując takie lody płacimy za powietrze. Lody rzemieślnicze 25-30% powietrza – lody przemysłowe 70 % do ponad 100%

W ofercie są także monodesery

3. Po jakich smakach rozpoznajemy jakość lodów?

Najważniejsze smaki lodów w lodziarni po których według mnie możemy sprawdzić to czy dla nas są dobre czy nie to lody śmietankowe, czekoladowe oraz sorbet truskawowy. To jest absolutnie
najważniejsza klasyka. Kiedyś w naszej lodziarni były 2 termosy z których sprzedawało się lody śmietankowe/kakaowe/truskawkowe. Ja jestem bardzo zadowolony z tych podstawowch smaków ponieważ ze statystyk wynika, że są to lody których sprzedaję najwięcej a śmietanka firmowa jest na 1 miejscu. Czwarte miejsce to już włoska klasyka…pistacja sycylijska.

Także wyjątkowe torty tu pistacjowy

4. Czym są monodesery i dlaczego są takie wyjątkowe?

Monodesery stały się ciekawym uzupełnieniem oferty lodziarni. Wyroby te przywędrowały do Polski ze stolicy cukiernictwa – Francji. Mono czyli mini ciasta deserowe w różnych odsłonach z najlepszych składników dopracowane dla jednej osoby. Idealne do kawy na przyjęcia, prezent. Zawierają musy czekoladowe, konfitury owocowe, kremy, różne chrupkie warstwy. Wszystko zależy od umiejętności i fantazji cukiernika.

Monodeser Endorfina bez wątpienia poprawi humor w tym trudnym czasie

5. Jak się tworzy smaki lodów i monodeserów?

Aby móc tworzyć należy wiedzieć. Wiedza, doświadczenie jest najważniejsza aby stworzyć coś w swoim stylu coś zmienić aby było lepsze. Dlatego należy cały czas rozwijać swoje umiejętności i poznawać bardzo duży swiat cukiernictwa, lodziarstwa, gastronomi, ponieważ one prędzej czy później łączą się ze sobą.

6.Trwa epidemia koronawirusa jak radzicie sobie w tym trudnym czasie?

Najważniejsze – DZIAŁAM – najgorzej jest się załamać i czekać. Nie jest łatwo. Jest bardzo trudno. Wprowadziłem na początku tego wszystkiego możliwość zamawiania moich wyrobów przez telefon i odbiór w lokalu ale to nie przyniosło efektu. Drugi krok to był dowóz pod drzwi i tutaj ruszyło ale i tak jest to kropla w morzu. Bardzo dziękuję Wszystkim Lodożercom, którzy nas wspierają kupując, wspierając dobrym słowem. To daje siłę do działania. 25.04.2020 czyli w sobotę otwieram rodzinną lodziarnię pod Orzechem w Baborowie, która będzie czynna codziennie od 12 do 18 na razie bynajmniej. Otwieram też lodziarnię w Raciborzu – Lodziarnię Miś też w tych samych godzinach. Oczywiście mamy przygotowane odpowiednie odgrodzenie z pleksi, płatności kartą, linie wyznaczające kolejkę, brak krzeseł, stołów. Pracownicy są pouczeni o używaniu rękawiczek, przyłbicy, dezynfekcji. W naszej lodziarni zawsze stawiamy na czystość i dezynfekcję. Bez tego lodziarnia nie może istnieć zarówno na produkcji jak i na sprzedaży. Od najbliższego poniedziałku wprowadzam do sprzedaży lody konfekcjonowane w kubeczki. „Kubeczki lodowego szczęścia” będą dostępne w naszch lodziarniach, lokalnych kawiarniach. Rozmawiamy
z marketem, który stawia też na lokalnych producentów. Jest też w planach sklep internetowy.

7. Co jest najtrudniejsze? 
Trzeba wymagać od siebie bardziej niż inni wymagają od nas. Wiecie kto tak powiedział? To jest święta prawda. Trzeba wierzyć w to co się robi, ufać Bogu, kochać rodzinę i wszystko będzie możliwe i nic nie będzie trudne.

8. Jak można wam pomóc i czego życzyć w przyszłości? 
Sprawiajcie sobie przyjemność, przyjemność naszymi lodami. Mówcie nam jak wam smakują, co chcielibyście jeszcze spróbować. Lody zawsze były namiastką szczęścia dostępną już teraz bardzo powszechnie. Pamiętajcie żeby to szczęście było jak najlepsze.Stawiajcie na jakość lodów bo tylko takie tworzone z pasją z najlepszych składników dadzą Wam to czego szukacie aby choć na chwilę się zapomnieć teraz i zawsze kiedy tylko będziecie mieli na to ochotę.

Tomasz Szypuła
Szypuła – Lody Mistrzowskie Naturalnie Dobre 1974 r.

Dziękuję za rozmowę a już za tydzień kolejne spotkanie !

Lody w nowej oprawie

Urodziłam się 12.01.1985 roku w Kędzierzynie-Koźlu. Jestem absolwentką nauk o rodzinie o specjalizacji poradnictwo rodzinne. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Opolskim. Z zawodu jestem koordynatorem pieczy zastępczej i asystentem rodziny. Ukończyłam też kurs pedagogiczny. Jestem również opiekunem osób niepełnosprawnych, starszych i terapeutą dzieci. Relacje między dwojgiem ludzi to moja pasja. Jestem szczęśliwą kobietą. Mam zdrowe spojrzenie na świat. Także jako autorka (anty)poradnika dla singli pt "Śmierć miłości czyli (anty)poradnik o tym dlaczego boimy się kochać". Obecnie pracuję nad kolejnymi częściami poradnika, Kolejną powieścią i zbiorem opowiadań. Moje hobby to: gotowanie, podróże, relacje, pisarstwo.Troska o rodzinę, dom i bliskich. Kocham i jestem kochana, pomagam innym to docenić i zobaczyć. Zapraszam na mój patronite: https://patronite.pl/annlove. Prowadzę też portal: http://annlove.pl/. Pracuję nad kolejną powieścią pt. "Ukryty Sen". https://lubimyczytac.pl/autor/67299/anna-czyrska

Więcej w BIZNES

Do góry