BIZNES
Ludzie z pasją: W Święto Czekolady z Natalią Aurorą Ignacek – znaną blogerką czekolady i redaktorką Mistrza Branży
Wokół trwa Wielkanoc a w ten dzień spotkamy się z Natalią. Natalia jest dziewczyną pełną pasji. Od lat z pasją opowiada o czekladzie, Zapraszamy do nowefo cyklu gdzie prezentujemy ludzi z pasją.
Pasjonatka i degustatorka czekolady, którą od ponad dziesięciu lat pochłania temat tego smakołyku. Dziennikarka branży cukierniczej na stałe związana z redakcją Mistrza Branży, autorka Bloga Czekolady. Prowadzi profesjonale degustacje i warsztaty czekoladowe. W czasie wolnym, prócz czekolady, pochłania kryminały i piecze ciasta.
Pasjonatka i degustatorka czekolady, którą od ponad dziesięciu lat pochłania temat tego smakołyku. Dziennikarka branży cukierniczej na stałe związana z redakcją Mistrza Branży, autorka Bloga Czekolady. Prowadzi profesjonale degustacje i warsztaty czekoladowe. W czasie wolnym, prócz czekolady, pochłania kryminały i piecze ciasta.
Postanowiłam w tym dniu zadać jej kilka pytań.
- Jak najlepiej spędzić święto czekolady zwłaszcza jeśli wypada w Wielkanoc?
Oczywiście jedząc czekoladę! Ale może nie tą, co zwykle, tylko spróbować czegoś nowego, ekscytującego? Tak naprawdę w Polsce mamy dostępny dziś cały wachlarz doskonałych rzemieślniczych czekolad i to polskich producentów bean-to-bar, a także baaardzo ciekawych smakowo producentów z zagranicy. A może zrobić sobie degustację w domu? Przygotować kilka tabliczek i porównać je? A jeszcze lepszym pomysłem jest eksperyment degustacji z zamkniętymi oczyma! A poza tym – można zrobić czekolady deser albo któreś z klasycznych czekoladowych ciast, jak brownie albo tort szwarcwaldzki. Pamiętajmy też, że czekolada doskonale nadaje się do dbania o urodę, a wiec może czekoladowa maseczka lub masaż…. ? Jak widać można z nią spędzić cały dzień. A w Wielkanoc? Koniecznie babka czekoladowa ponadto ja barwię jaja w kakao i łusce kakaowej. Z resztą czekolada jest tak plastyczna, że można z niej wyczarować dużo wielkanocnych ozdób .
2. Czy czekolada to warzywo?
Jeśli dobrze się przyjrzeć procesowi produkcji to wychodzi na to, że czekolada to zdrowy, naturalny i wegański słodycz! Otóż, mówimy o owocu kakaowca, a to, z czego konkretnie robi się czekoladę to ziarno wydobywane z kabosów (czyli tych owoców). W prawdziwej, dobrej czekoladzie lista składników powinna być bardzo krótko i zawierać miazgę kakaową, masło kakaowe, cukier i ewentualnie wanilię oraz lecytynę. Sama natura.
3. Czy istnieje uzależnienie od czekolady i czy jest szkodliwa np. dla cery?
Istnieje przede wszystkim mnóstwo mitów na temat czekolady, jak to że szkodzi na zęby , cerę itd. Owszem szkodzi, ale nadmiar cukru i chemii zawarty w tanich, przemysłowych czekoladach… Jeszcze raz powtórzę – dobra prawdziwa czekolada ( najlepiej bean-to-bar) jest chyba najzdrowszym słodyczem jaki można sobie wyobrazić! Jest mnóstwo aktualnych badań, które potwierdzają, ze ziarno kakaowe to absolutny superfood! Czekolada – ok, dwóch kostek jedzonych dziennie – poprawia działanie układu krążenia oraz nerwowego. Obniża ciśnienie krwi, poprawia pamięć i skupienie, pomaga kobietom lepiej znieść PMS-a… o całe bogactwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, których potrzebuje nasz organizm 🙂
.
4, Jak znaleźć dobrą czekoladę?
A co to jest dobra czekolada? Cały czas powtarzam sformułowanie – przyjęte za Piotrem Krzciukiem z bloga Sekrety Czekolady – PRAWDZIWA czekolada oraz czekolada bean-to-bar. Oznacza to, że czekolada została zrobiona przez producenta od ziarenka do tabliczki, bo wielkie koncerny i wiele, wiele firm robi czekoladę z gotowej dostarczonej im miazgi. Nie jest to coś złego, ale z drugiej strony wtedy producent nie ma pewności, co w tej miazdze jest. Tymczasem małe rzemieślnicze manufaktury robią u nas (i na świecie) czekolady, które mają swój własny smak, styl, charakter, są ciekawe i innowacyjne przez to, że producent czuwał nad każdym etapem produkcji. Te czekolady mają zazwyczaj baaardzo krótki skład. Są to często czekolady single origin, czyli z ziaren pochodzących tylko z jednego regionu na świecie, co daje im odpowiedni bukiet smakowy. Mają bardzo oryginalne kształty, często są stemplowane, a ich opakowanie to nie raz prawdziwe dzieło sztuki!
5. Czy to prawda,że czekolada polepsza nasze samopoczucie?
Owszem, to również potwierdzone przez wiele badań naukowych. Czekolada zawiera bowiem teobrominę. Ta substancja występuje w przyrodzie w tak dużym stężeniu tylko w ziarnie kakaowym! Powoduje w człowieku stan pobudzenia i dosłownie wprowadza nas w stan lekkiego rauszu. Trzeba jednak pamiętać, że ta subtancja jest szkodliwa, a wręcz śmiertelna dla zwierząt! Nie karmimy więc psa lub kota czekoladą! Zostawiamy jej więcej dla siebie
6. Dziękujemy za rozmowę
Tym słodkim akcentem życzymy jeszcze raz Pięknych Świąt i mokrego dyngusa. Zapraszamy na bloga Natalii!